Când vine vorba de interpretarea viselor, mulţi dintre noi se aşteaptă ca imaginile pe care ni le amintim din vise să aibă legătură cu vreo tulburare mintală.
Cu toate acestea, există foarte puţine dovezi ştiinţifice care susţin că anumite simboluri din vise pot fi interpretate pentru a prezice probleme de sănătate adevărate.
În schimb, unul dintre cele mai recente studii realizate de specialiştii care studiază somnul au scos la iveală că modul în care ne comportăm când visăm poate indica apariţia unei boli mintale:
1. Comportamentul în timpul somnului poate indica o formă de demenţă
Mai exact, cercetătorii de la Mayo Clinic, SUA, au descoperit că bărbaţii care suferă de tulburarea de comportament care se desfăşoară în perioada de somn REM ( condiţie care cauzează pierderea paraliziei musculare care apare în mod normal în timpul somnului) au un risc de 5 ori mai crescut de a dezvolta o formă de demenţă, comparativ cu indivizii care experimentează alţi factori de risc utilizaţi în prezent pentru diagnosticarea demenţei, precum halucinaţiile.
Există, totuşi, unele cercetări care indică o legătură între vis şi probleme de sănătate, însă nu este vorba de cea mintală ci de sănătatea fizică.
2. Visul îţi poate spune că ai febră
Dacă ai obiceiul să ignori simptomele atunci când te îmbolnăveşti, poate că un coşmar te poate face să realizezi că ai o problemă de sănătate. Bolile pot cauza coşmaruri, mai ales când unul dintre simptome este febra, susţin oamenii de ştiinţă de la Mayo Clinic.
3. Uneori nu scăpăm de stres nici în vise
De multe ori, ignorăm chiar şi semele care ne arată că suntem mult mai stresaţi decât în mod obişnuit. Ca urmare a acestui lucru, factorii de stres nu ne părăsesc nici atunci când dormim.
Uneori stresul se poate manifesta printr-un vis obişnuit, precum cele în care pierdem un avion. Alte ori, visul poate fi ceva mai bizar şi atunci ar fi bine să realizezi că e timpul să „o laşi mai moale” şi să eviţi situaţiile stresante. Există şi cazuri în care acest tip de vise stresante şi bizare ne fac să realizăm care este problema noastră din viaţa reală, ce ne supără şi ne face să fim atât de încordaţi şi stresaţi.
4. Nivelul de zahăr din sânge este scăzut
Dacă persoanele care suferă de diabet experimentează o scădere drastică a nivelului de zahăr din sânge, un simptom posibil pot fi visele rele şi coşmarurile. Prea multă insulină sau anumite medicamente, pot provoca acestă scădere numită hipoglicemie. Desigur, cei mai mulţi dintre diabetici recunosc semnele timpurii ale nivelului scăzut de zahăr din sânge şi nu au nevoie de un vis să le spună asta, însă hipoglicemia poate apărea şi în timpul somnului.
5. Visele şi femeile însărcinate
În timpul sarcinii, femeile visează mai mult. de-a lungul a celor 9 luni, numărul viselor de peste noapte creşte, iar cele bizare pot deveni o obişnuinţă.
Totuşi, visele nu sunt mereu plăcute pentru gravide, mai ales atunci când este vorba de cele înfricoşătoare, iar asta o demonstrează un studiu realizat pe 166 de femei însărcinate din Israel. Rezultatele cercetării au indicat că şansele ca o femeie să sufere de depresie postpartum creşteau proporţional cu numărul de vise chinuitoare pe care le avea aceasta.
Un al studiu realizat se specialişti italieni pe un eşantion de 290 de femei a asociat numărul mare de vise (inclusiv cele deranjante) cu un travaliu mai scurt.
6. Poate că ar fi cazul să consulţi un specialist
Dacă stresul şi anxietatea pot cauza astfel de vise ciudate şi uneori supărătoare, atunci nu trebuie să fim surprinşi atunci când aflăm că tulburările mintale serioase pot întrerupe somnul.
Tulburarea bipolară cauzează vise bizare, în unele cazuri. Un studiu realizat pe veteranii din Vietnam a scos la iveală faptul că 52% dintre veteranii de război care suferă de tulburarea de stres posttraumatic au foarte des coşmaruri, comparativ cu doar 3% dintre civili.
Aşadar, dacă experimentaţi vise foarte intense sau coşmaruri în mod frecvent, atunci ar trebui să luaţi în considerarea posibilitatea de a discuta aceste vise cu un specialist
Sursa: Huffington Post